19. 08. 2013.

Asfalt


Ovdje na sjeveru, asfalt je mnogo grublji od onog našeg. U kombinaciji sa sigurno kvalitetnijim gumama, vozila se drže ceste kao pijan plota. Ograničenje brzine je maksimalno 80 km/h osim na nekoliko cesti u okolici Osla gdje je to 90 km/h. Možda ima čak i 100 km/h, nisam siguran. Radi planina one su vrlo krivudave, a često i dosta uske. Unatoč tome nije nikakav problem održavati konstantnu brzinu od 80 km/h. Osjećaj u vožnji je kao po tračnicama. Proklizavanje se rijetko kad dogodi, čak i kada počne prva kišica. Uglavnom kiša nikada niti ne prestaje, tako da prve kišice nema.

Najzanimljiviji su turisti, posebno oni sa kamperima, koji koče na svakom zavoju, a i rijetko kada prelaze 70 km/h. Sjećam se kako sam i sam to radio davnih godina, pa ih potpuno razumijem.

Na slici je novoasfaltirana dionica na kojoj još nisu iscrtali središnju liniju. Prije toga bilo je potrebno napraviti ovo "urezivanje" koje se itekako osjeti kada gume dođu na taj dio. Središnja linija je uglavnom svugdje tako drndava, a i rubne linije su takve. Zbog uskoće i zavojitosi, više puta mi je dobro došlo "buđenje" uz drmanje.