01. 09. 2013.

Balkanfest

Pobjegneš daleko sa Balkana, sakriješ se iza sedamstosedamdesetisedam planina i sedamstosedamdesetisedam jezera, kad ono ovdje Balkanfest (fešta/tulum/žurka po balkanski). Koliko god daleko da odeš, od korijena sakriti se ne možeš. Tak'i smo kak'i smo.






Norvežani su ludi za trubama (barem ovi ovdje oko mene) i tako nekako rodila se ideja da malo ovamo dovedu zvuk trubačke muzike sa Balkana. U organizaciji sudjeluju mnogi lokalci i to naravno ne samo mi Balkanci, nego i jako velik broj Norvežana. Dobar je osjećaj sudjelovati u organizaciji tako nečega u maloj sredini u stranoj državi gdje se osjećaš skroz domaće.



Posebna pažnja se pridaje i tradicionalnoj balkanskoj hrani, odnosno mesini, a i kolačima. Na meniu se nudi pečenje, pljeskavice i čevapi. Meso i lepinje su vlastoručno pripremali uglavnom Balkanci. Nema krkana do naših krkana. Ja sam se motao u blizini, ali samo radi vatrice. Osim toga, tko je bolji da čuva meso od mene vegetarijanca?



Naše kolače pripremale su također uglavnom Balkanke. Zalutao je tu u jedan Balkanac koji ne jede slatko tamo negdje od početka godine. Izdržao je pipkanje kolača i dok su Balkanke žvakale sve u šesnaest, on ni trenutka nije došao u iskušenje da ide dalje od pipkanja.


Ove godine bio je manji broj izvođača s kojima ne moram lomiti jezik i mozak u komunikaciji, dakle s našeg govornog područja. Radi se o pjevačkoj družini Svetlane Spajić. Da se izrazim ovako nestručno i slikovito, curke pjevaju one pjesme koje idu uz čuvanje ovčica. Bez uvrede, molim. Kad sam imao preview na netu, nisu me se dojmile, te nisam očekivao da će koncert u crkvi biti fantastičan. A bio je! Slijedi jedan od sličnih sa neta.



Na kraju je bilo neko kolo o Nikoli Tesli. Mene je oduševila promocija Balkana i samog Nikole. Super stvar je što dijelom pjevaju na engleštini. Norvežani su baš živnuli kad su napokon razumjeli o čemu to one tralalaću. Curke, uljepšale ste Balkanfest i ovako i onako. Uspio sam pronaći jedan video gdje Svetlana tamo sa nekima drugima izvodi to Nikola Tesla kolo. One koje su postavile video na Youtube onemogućile su da se postavi unutar teksta pa moram dati link. Zato ih zauzvrat niti ne zovem imenom. Baš ih neću promovirati. Ovo je link koji promovira samo Svetlanu. Njih nikako.

Ovoga vikenda živnulo je selo moje malo. Sada slijedi tristošesdesetidva dana pustoši. Ma brzo to prođe. Uostalom, stižu vremena da ja odlepršam u druge krajeve ove hrapave zemlje. Treba jahati i po nekim drugim planinama pa da mogu reći da se nalazim iza osamstoosamdesetiosam planina.


Disklejmer: U svrhu pripreme ovog teksta nije stradala niti jedna životinja. U svrhu pripreme Balkanfesta stradale su mnoge životinje. Šta'š?!

Ozbiljni disklejmer: Ne običavam stavljati fotke koje nisu škljocnute mojim prstom, no ovdje je to izuzetak i sad kad pogledam moje su u manjini. Hvala ostalima koji su okidali.