01. 02. 2014.

Kolika je zarada u Norveškoj?

Svakom Balkancu koji je naumio pobjeći iz naših sirotinjskih krajeva, recimo u Norvešku, nameće se pitanje koliko će on to u ovoj obećanoj zemlji namlatiti para. Ovih dana internet portalima kao virus proširio se tekst o prosječnoj plaći u Norveškoj od 4500 eura. Balkancu se oči širom otvoriše i lagano zasuzivši on shvaća da je pronašao svoje odredište.

Realnost je ipak malo (puno!) drugačija. I to ne nabolje! Većina Balkanaca ovdje dolazi raditi na "običnim" poslovima koji nisu odlično plaćeni. Srećom ovdje nisu ogromne razlike u plaćama među nisko rangiranima i visoko rangiranima kao što je to slučaj kod nas. Ne mogu pronaći na netu satnice po zanimanjima, pa eto da konkretno navedem svoj slučaj. Za jedan sat dobijem dlaku manje od 160 kruna, bruto naravno. Kada bi radio puno radno vrijeme porez bi mi pojeo trećinu toga, što znači da mi u džepu ostaje nekoliko dlaka preko 100 kruna za sat rada. Nije malo, dobri su to novci. Još su mi izgledali veći dok nisam imao i dobre izdatke. Nego, prošle godine kad sam plaćao mali porez koji mi je jeo samo petinu zarade, uz dosta prekovremenih uspio sam natući plaćicu od 21000 kruna. Onako u grubo, to je gotovo 2500 eura po trenutnom tečaju. Iznos je osjetno niži od onoga iz članka na netu, a zbog višeg poreza u skorije vrijeme neću ni prismrditi tolikoj plaći.

Što se pronalaska posla tiče, to nikako nije jednostavno. Glavni i osnovni preduvjet je poznavanje jezika. Na ponekim poslovima može proći i samo engleski (da kucnem o drvo), no meni konkretno taj posao ne daje puno radno vrijeme što u konačnici rezultira vrlo skromnim životom. A bome i taj posao sam dobio preko debele veze. Ima čovjek jedno 120 kila. Ne, ozbiljno, da nije bilo veze ne bi bilo ništa od tog posla u maloj seoskoj firmi.

Nije da se ovdje ne može fino živjeti, ali ipak ne treba očekivati nerealne cifre. A kad smo kod cifri, evo vam još jedne vrlo realne cifre. Stigao je prvi u mjesecu i baš idem platiti 5500 za najam stana u selendri. To je cca 650 eura po trenutnom tečaju. Srozala se kruna nešto, donedavno mi je najam bio skoro 700 eura. Zvuči kao da mi je jeftinije, ali isto mi je. Radim za krune i plaćam u krunama. Za trošenje u međunarodnim vodama ionako nemam para tako da mi je sasvim svejedno koliko iznosi euro.

A evo i jedne još crnje realne cifre. Prvi mjesec ove godine donosi mi zaradu tek nekih 2500 kruna, što će reći ni 300 eura. Hmh, do ovog trenutka nisam ni bio svjestan u koliko debelom minusu sam ovog mjeseca. Ukratko, nije ni ovdje sjajno, al tko god može neka dolazi bez puno oklijevanja!