19. 03. 2015.

Povrat poreza

Za razliku od nekih država, nećemo ih imenovati, u Norveškoj nije potrebno skupljati silne potvrde od svih onih koji su uplatili plaću ili honorar, niti ispunjavati slabo razumljivi kilometarski obrazac kako bi porezna uprava pojedincu vratila višak novca koji mu je uzela tokom godine. U Norveškoj s početkom proljeća porezna uprava obavijesti pojedinca o konačnom obračunu koliko je poreza platio i koliko je trebao platiti. Netko mora doplatiti još, a netko dobije povrat. Sve ovisi koliko pojedinac izdvaja iz plaće za porez, a to izdvajanje je prilično fleksibilno i svatko si prilagodi po svojoj želji. Uz tu obavijest, porezna pošalje i obrazac za dopunu podataka koji bi se mogli priložiti uz eventualnu žalbu. Nekako sumnjam da oni nešto ne znaju, ali eto postoji i ta mogućnost.

Osim poreza na zaradu plaća se i porez na imovinu. Ukoliko sam dobro informiran, porez na imovinu je 1% godišnje, premda meni nisu ništa za to uzeli ove godine. Valjda treba biti iznad nekog iznosa. Prethodne godine su samo obračunali ono bijede što sam imao na računu 1.1., a ove godine pod imovinu spada i Zmajudi. Njega su kao imovinu procijenili na čak 1000 kruna. Pa sram ih bilo, jes da je star, al vrijedi više!

Na isplatu novca treba pričekati jer to se dešava u ljetnim mjesecima. Bolje je to iščekivati nego gledati kad je krajnji rok za doplaćivanje poreza. Sada među Balkan rajom kreće propitivanje "koliko si poreza dobio?" i svi se natječu sa što višim ciframa, no zapravo to je novac koji je vlasništvo pojedinca, samo ga je dao državi na korištenje. Zanimljivo je da porezna uplati i neku kamatu, premda simboličnu, ali opet legne i neka kamata za zarobljeni novac. Kad bi se to dogodilo u onim neimenovanim državama?