25. 11. 2016.

Kad potrčiš za popustom

Danas je crni petak. Zapravo više je siv nego crn, ali kud god da pogledaš u oči bode BLACK FRIDAY! No, za početak, vratimo se mi otprilike mjesec dana unazad.

Prijavljen sam na newsletter jedne od trgovina tehničke opreme kojim me eto obavještavaju svakotjedno o svojim sniženjima. Ponekad se desi i happy hour koji zapravo traje šest sati. To znači da neke dane bude ponuda na internetu koja vrijedi od 18 sati pa do ponoći. Toga dana stigao mi je e-mail.

Dočekao sam 18 sati i pogledao nudi li se kakav laptop. Svejedno imam namjeru u narednih par mjeseci kupiti novi laptop kako bi stari mogao započeti svoj novi život na drugoj lokaciji. Tamo ima još stariji koji će se isto negdje preseliti. Bio je jedan ili dva laptopa na akciji, ne sjećam se, ali ništa vrijedno da privuče moju pažnju. Kad li u ćošku primijećujem piše popust 15% na sve laptope, samo treba upisati rabat kod taj i taj. Opa bato!

Krenuo sam od nekih srednje cjenovnih. Čitao sam recenzije po netu ili pak gledao na youtubeu šta ljudi kažu. Na prvom nije valjalo nešto, na drugom nešto drugo, na trećem treće... I tako negdje pred ponoć, trideset i neki laptop u nizu udovoljio je mojim kriterijima. Do tad nisam ni znao da su mi kriteriji toliko visoki. Odabrao sam laptop kojem je normalna cijena jedva ostala četveroznamenkasta. Ova s popustom bila je, pa ajd recimo podnošljiva. Malo preko onoga što sam planirao dati, al šta je tu je.

Nakon sati i sati buljenja u ekran i biranja nove igračke, tek nakon što sam naručio i platio laptop, vidio sam ga uopće nemaju u skladištu i da se očekuje za dvadesetak dana. Uf.... Al dobro, vrijedi sačekati za takav popust, razmišljao sam ja, mlad i naivan...

Dani su sporo polazili, no jedne nedjelje došla je obavijest da je paket poslan, a u srijedu preuzeo sam ga u pošti. Odmah je slijedilo silno podešavanje i kopiranje stvari sa starog laptopa. Po specifikacijama očekivao sam da radi jako dobro, a bome u realnosti čini mi se da radi i bolje. Zadovoljan sam. Da ponovim, mlad i naivan...

Istog tog tjedna, u nedjelju, ista ta trgovina šalje mi redovni newsletter. - BLACK FRIDAY! Jedino što je ovdje black friday zapravo cijeli tjedan, no poanta je ista, shoping, shoping i samo shoping. Imaju neke sitne ponude koje vrijede tijekom cijelog tjedna, a imaju i ove malo krupnije koje vrijede samo pojedini dan. Naravno danas, na petak, ponuda je najopširnija.

I šta sad? Otvorim mail, kliknem na link te listam. Prvo što tražim ima li gdje moj novokupljeni laptop, da vidim kako su dali manji popust nego onoga dana kad sam ga ja naručio. Da malo sam sebi potvrdim kako sam dobro prošao, obavio mudru kupnju.



Prva stranica, nema. Druga, nema. Treća, nema. Četvrta.... Bome eno ga na četvrtoj stanici! Ma da li je to isti laptop? Gledam cijenu, gledam specifikacije. Opet gledam cijenu, pa opet gledam specifikacije. Pa jes to je taj laptop. Identičan! Pa gledam cijenu opet. Bome cijena nije identična. A nije ni viša od one koliko sam ja platio. Niža je 30% od originalne! Dvostruki popust od onoga kojeg sam ja dobio. I to već sutradan je na akciji. Au kuku mene!

Šta sad? Kako ovo sebi oprostiti?! Zovem dobronamjernog zlonamjernika da se konzultiram o situaciji. Čitam na njihovom sajtu ima li kakvih mogućnosti za izvrdavanje. Kad vidi ima! Imaju dvije mogućnosti. Jedna je ta da garantiraju najnižu cijenu, odnosno ako u roku 30 dana od kupnje pronađeš negdje jeftinije oni ti nazad uplate razliku u cijeni. Druga mogućnost je povrat robe, isto valjda u roku 30 dana, bez ikakvog posebnog objašnjenja. Trljao sam ruke zadovoljno...

Stigao taj sutradan, dočekao sam početak radnog vremena i zovi odmah službu za korisnike. Dobar dan, dobar dan. Ja kupio laptop preko neta, danas je niža cijena kod vas, mogu li ja dobiti razliku u cijeni. Čujte cijenjeni gospodine, moj naklon, to pravilo vam ne vrijedi za akcijske ponude nego samo za regularne cijene. Puj rekoh ja njemu... Kad savjetuje on mene da odem u trgovinu i da probam kupiti sad po jeftinijoj cijeni, pa da onda ovaj koji je već kod mene jednostavno vratim. Hvala lijepo, doviđenja.

Ne znam jesam li prije prekinuo vezu ili kresnuo Zmajudija te se zaputio u grad. Došao sam par minuta pred otvaranje. Otvorili, ušao, našao, kupio. Kući gledam dva laptopa koje sam platio više nego što sam zaradio prošlog mjeseca. Gledam ih i pada mi na pamet misao, šta ako iz nekog razloga ne budu htjeli uzeti ovaj prvokupljeni. E tad bi mi popusti fino prisjeli.
No kada sam podesio ovaj noviji novi laptop i kad sam na starijem novom laptopu sve maknuo i vratio ga na tvorničke postavke, otišao sam do trgovine i uredno ga vratio, kao da ja prodajem kompjutere njima, a ne oni meni. Lova će sjesti na račun, nisam pitao kada, pobjegao sam prije nego se predomisle.

Laptop je super, sve radi fino i brzo, no ipak ima jedan nedostatak. Možda mi samo treba malo da se prilagodim, ne znam, nadam se da je tako, a možda ipak nije baš dobar u tom segmentu. Tastatura mi je nekako neprecizna i ne osjetim dobro da li sam stisnuo ili nisam. To posebno primijećujem sad kod pisanja ovog teksta, jer mi je to prvo duže tipkanje na njemu. Ako ništa drugo, barem imam dobar izgovor za tipfelere.