16. 06. 2017.

Vozačka dozvola



Napokon sam zamijenio vozačku dozvolu za norvešku vozačku dozvolu. Oduševila me jednostavnost i jeftinost postupka. Zapravo sve što sam platio je slikanje i izrada vozačke i sve skupa bilo je 355 kruna.

Sam postupak kreće sa dobar dan - dobar dan. Ja bih zamijenio svoju EU vozačku za lokalnu. Može, ispuni obrazac, predaj HR vozačku da mi to pošaljemo na kontrolu u matičnu zemlju, a tebi evo papir koji kaže da je vozačka kod nas i s tim papirom možeš voziti. Nakon provjere šaljemo obavijest da li je provjera pozitivna ili ne.

Nakon gotovo mjesec dana u poštanskom sandučiću dočekalo me pismo koje kaže da sam prošao provjeru. Zapravo vozačka je prošla provjeru. Trknuh opet do njih i sve što je trebalo napraviti je da se slikam na licu mjesta i da platim to slikanje i izradu vozačke. Bome kako sam ispao na slici trebali su oni meni platiti.

I kaže žena to je to, za dva do tri dana vozačka će stići poštom. Molim?! Kažem ja njoj da kod nas bez tri svjedoka da si ti taj za kojeg se predstavljaš nema šanse da ćeš preuzeti vozačku.

Prošla tri dana i na povratku s posla u poštanskom sandučiću koji stoji uz cestu, nezaključan, mini koverta sa vozačkom unutra. Šta ti je poštena zemlja i pošteni ljudi...

Još jedna zanimljiviost oko nove mi vozačke su datumi valjanosti. S obzirom da imam profi kategoriju vozačka mi traje 5 godina i potreban je liječnički pregled nakon toga. Ovdje mi je isto to za kamion, ali za auto mi vrijedi 15 godina. Na hrvatskoj vozačkoj sve je bilo ograničeno na 5 godina.