06. 08. 2015.

Jedem iz kontejnera

Da, da, ni u Norveškoj nije bajno kao što je nekada bilo. Danas sam se prvi put našao u situaciji da pojedem nešto iz kontejnera. To ni u Hrvatskoj nisam činio. Nije kriza, al čuo sam negdje staru narodnu da u životu treba sve probati.

Banane se u Norveškoj prodaju u trgovinama. Zamisli! E ali ovdje imaju neku foru da prodaju banane po dvije cijene. Normalna, viša cijena i banane koje su upakirane u vrećice koje su do prije nekoliko mjeseci bile po dvostruko nižoj cijeni. Dakle bilo je dvadesetak i desetak kruna u pitanju. U vrećice su pakirali one koje malo duže stoje i skidali im cijenu. Sada je cijena oko 25 i oko 15 kruna. Zadnjih dana sam bio u potrazi za ovim jeftinijim bananama. Jedva sam ih jučer uspio pronaći. Banana je četvrta namirnica po važnosti u prehrani (pročitah negdje neki "pametni" članak), a meni je skoro pa i broj 1. Gotovo da ne prođe dan da ne pojedem jednu ili dvije.

Uglavnom, danas ranim jutrom, tek se otvorila trgovina. Snižene jabuke pa da uzmem koju kilu. Izvan trgovine trebalo je baciti neki papirić u kontejner, kad ono iz kontejnera prizor, kao da zlato sja! Gledam i ne vjerujem. Bilo je tu i još poneke hrane, ali banane su prevladavale. Dobro izgledaju, ništa im ne fali! Prostruji mi misao sivilom u glavi, uzmi, nemoj, uzmi, ma jesi lud, ma uzimaj sunce ti kalajsano!!! Zagrabim jedno dvjekile pa s njima u kamion.

Radni dan se pretvorio u 13osatni i bome pomogle su banane u preživljavaju. Malo mi je bilo gadno jesti prvu, ponajviše zbog osjećaja da je vanjska strana kore prljava i tako ja to brljavim po rukama, al ovih nekoliko sljedećih išlo je ko iz dućana. Mnjam mnjam mnjam!





Ostatak sam kući detaljno oprao. Ipak!


I tako razmišljam tokom današnjeg dana, koliko je kod nas na Balkanu ljudi prisiljeno tražiti hranu po kantama? Koliko bi se samo obradovalo da nalete na ovakvu izdašnost? Koliko ih je sramota kad ih netko vidi? Pitao sam se i koliko im je trebalo da im se prestane gaditi? A onda sam se pitao zašto i ovi kreteni ovdje toliku hranu bacaju? Meni to nikako ne može biti normalno. Da navečer prodaju po nekoj niskoj cijeni, ma da i poklanjaju kupcima koji dođu, sve je bolje od ovoga. Palo mi je napamet i kako bi se ovom kontejneru veselilo cijelo selo tamo negdje u nekoj zabiti u Africi. Tužno je to sve skupa.