15. 02. 2018.

Milioner!



Ne pitaj kako je zaradio prvi milion! Kaže se to za likove koji su na sumnjive načine započeli svoje poslovno carstvo. Pa eto, ja sumnjivac, s današnjom plaćom zaradio sam svoj prvi milion u Norveškoj. Ako ne računamo povremeno zabušavanje na poslu, sve je zarađeno pošteno. Drndanjem u kamionu.

Sve bi to bilo lijepo kada ovdje cijena života ne bi bila u skladu sa zaradom. Gotovo trećina miliončića otišla je na najam stana. Ostalo na žene i rakiju. Ostao sam gladan i bos.

Nije sve tako crno, a bome nije ni bijelo. Mlati se para ovdje, a i troši se para ovdje. Balkanske vještine snalaženja dobro dođu, jer nećeš daleko dogurati ako svaku uslugu platiš. Sve što možeš napraviti ili popraviti sam bolje ti je da se potrudiš. Manje ćeš vremena utrošiti nego što ti je potrebno da zaradiš novac da bi drugome platio. Što bi jedan naš ovdje rekao kad komentira besmislene skupoće: "ne razumu se u pare". Al što jes jes, mnoge stvari djeluju kao da bubnu neke cifre bezveze i da nikakva vrijednost ne stoji iza toga.

Kako god bilo, sad sam milioner i više se ne družim sa vama, običnom rajom.