25. 05. 2018.

DAB

Digital audio broadcasting ili pojednostavljeno digitalni radio je jedini radio koji možemo slušati ovdje. Našla se Norveška pametna i prva je zemlja u svijetu koja je isključila analogni FM radio signal, još prošle godine... Ajd ima tu i nekih pametnih razloga, ali ipak svima su nam zakomplicirali slušanje muzike u autu. Dobro, ne svima, nama kojima ne vozimo nove aute sa tvorničkim DAB radiom.



Jedna od "jednostavnih" opcija je ugradnja DAB adaptera. Mala je to plastična kutijica sa nešto sitne elektronike za mnoge novce i još skuplju ugradnju. Čekao sam, čekao i dočekao povoljniju kupnju. Dobio sam neki kupon za online kupovinu i iskoristivši ga adapter me došao u pola cijene. Sad il' nikad!

Čudo radi na principu hvatanja digitalnog radija i odašiljanja analognog signala kojeg pak hvata obični, postojeći radio u autu. Jednostavna filozofija, al' komplikacija!


Sa adapterom dolazi antena koju bi trebalo instalirati u A.... Hmmmmm.... Ne znam kako se na našem to kaže. Uglavnom, A pillar je pitanju. Nikad to nisam izgovorio po naški. Hmmmm..... I treba razmontirati plastiku da bi se to uguralo unutra, ne samo radi estetike, nego zato što mala pravokutna kutijica na anteni mora biti zalijepljenja za metal. Iz nekog razloga dosta je bolji prijem signala. Ne kontam, ali stvarno je tako. Raskopavanje je bilo zanimljivo. Što Švabo sastavi -  Balkanac ne rastavi! Ali malo morgen, uspio je Balkanac! Malo je veći problem bio sa sklapanjem svega nazad.



DAB adapter se postavi negdje gdje najmanje smeta, žica antene se provuče da se ne vidi i to je to. Još ostaje problem napajanja. Napajanje ide preko upaljača, ali u ovom autu problem je što je upaljač non stop pod naponom pa bi u slučaju zaboravljanja iskopčavanja moglo biti problema. Moram još riješiti taj dio sa napajanjem pa da to ide preko kontakta i mozak na pašu.

Da, razmišljao sam ja da kupim i novi radio. Čak sam i odlučio da kupim novi radio jer osim DABa bio bi tu i USB za mp3, ali stvari su se i tu zakomplicirale. Voli Švabo zakukuljiti stvar. Tvornički radio u sebi ima pojačalo samo za prednje zvučnike, dok je pojačalo za zadnje zvučnike u sklopu subwoofera u gepeku. Naravno da ne postoji takav after market radio pa tu treba kemijati sa kojekakvim kablovima i adapterima. A naravno ne možeš nigdje ovdje doći u trgovinu i sve kupiti odjednom, nego naručivanje online uz nadanje da će to sve funkcionirati. A i košta to podosta. Onda sam se ipak odlučio za ovu "jednostavnu" varijantu. Valjda će funkcionirati neko duže vrijeme.