19. 03. 2020.

Prdnula Norveška

Jedna od (navodno) najbogatijih zemalja na svijetu, prdnula je ekonomski zbog jednog malog virusića. Upravo je taj virus pokazao koliko je Norveška ekonomski nestabilna u ovakvim situacijama, rekao bih baš zbog velikih ulaganja u virtualna bogatstva (dionice i ostala nevidljiva sranja) koja se sada pokazuju bezvrijednima. Da krene kakav svjetski rat, ovdje bi u mjesec dana nastupila glad.

Cijeloj situaciji pomoglo je i lokalno kukanje kapitalista kako im firme neće preživjeti ovu obustavu rada, plaču po medijima kako im se mora pomoći. Pa kakve ste vi to firme kad ne možete preživjeti udare jednog malog virusa? U svakom slučaju, prirodno je da slabi umiru, jaki preživljavaju. Tako će biti u ovom slučaju ukoliko država ne odriješi kesu.

A počela je država sa pomaganjem, prije svega sa davanjem punih plaća na određeno vrijeme radnicima koji su poslani na čekanje. A u tjedan dana poslano je nešto preko 100 000 radnika na burzu. I sam sam imao priliku asistirati nekima od tih (ne)sretnika da se prijave za tu naknadu. Srećom ovdje je to sve digitalno pa obaviš od kuće, ali serveri su prdnuli jednako kao Norveška ekonomija, pa je ta prijava trajala od 17 sati do 2 i nešto ujutro. Sve što je trebalo učiniti je odgovoriti na nekoliko pitanja i uploadati tri dokumenta. Desetominutni posao - inače.

Posebno mi je drago što je jedna grupica kapitalističkih kriminalaca na velikom udaru sada, jer eto,  biznis im je dosta vezan za turizam. A turizam je trenutno baš prdnuo, no isto tako cijelo ljeto mogao bi se osjećati njegov smrad. Crknite bando! Zaslužili ste.