29. 12. 2022.

Pošto amper struje?

Gledam - ne vjerujem. Gledam opet - još manje vjerujem. Računam ponovo - ma jok, ne može biti!

Nazvao me danas prijatelj Mihajlo iz Fredrikstada. Dotakli se mi toga kako sam prije pisao blog, ali to je skroz zamrlo. On je čitao blog prije nego me upoznao. Kasnije sam mu pričao čime sam se ovih dana zanimao vezano za cijene struje, a on mi predložio da napišem o tome na blogu. Eto, pišem.

U Norveškoj su cijene struje podivljale u zadnjih godinu i nešto. Mene je za to baš bolilo dupe, jer sam živio u stanu gdje je cijena struje bila uključena u najam. Još uz to, najam je bio jeftin usporedivši sa ovim današnjim cijenama.

E sada me boli dupe za cijenu struje, jer su me iz onog stana šutnuli (u dupe) i morao sam pronaći novi brlog. Bome, potraga je bila napeta! Cijene najma su nenormalne, premda nikada nisu ni bile normalne. Malo sam ja birao stanove, malo su stanovi birali stanodavce, ali nakon tri mjeseca sam uspio. U međuvremenu sam živio u jednom tunelu. Zavukao sam se u onu okretnicu za kamione. Nisam.

Ako sam ja dobro skont'o ovaj sistem cijena, postoji nešto što se zove spot cijena i to se mijenja svaki sat! Onima koji ovo čitaju,a nisu upoznati sa takvom naplatom struje, ovo će biti krajnje čudno. Čudno je i nama koji te cijene čak i plaćamo.

Ako sam dobro shvatio, postoji evropska burza na kojoj se trguje cijenama struje. Kao i ona burza gdje se trguje dionicama i masno se bogate prevaranti, tako se i ovdje kojekakvi mafijoze bogate, a ljudi plaćaju visoke cijene. Nakotilo se tu i nekakvih 100 i nešto firmi čiji možete biti korisnik. Tu vrijedi tipična ona, bit će tržišne cijene, konkurencija žestoka i to će u konačnici biti dobro za korisnike usluga jer će se konkurencija boriti niskim cijenama za svakog korisnika. E malo sutra! Uvijek to bude tako da usluga nekoliko puta poskupi. Mi sa Balkana to razumijemo, imamo iskustvo, ali ovdje se naiva može napipati u zraku.

Dakle, spot cijena, na to porez, sitni dodatak jedne od tih prevarantskih firmi i onda još nekih pola krune što zapravo naplati ona prava firma koja posjeduje i održava dalekovode, trafostanice i ostalo. Da komplicirano je i većina Norvežana uopće ne pokušava shvatiti šta i kako, ali mnogi negoduju! Imaju i razloga, ali to ću pojasniti malo niže.

Vlada je donesla mjere da pomogne ljudima sa strujom. Pretrgli se pomažući. Naravno da nisu rekli evo mi ćemo platiti 30% računa ili nešto slično. A ne, onda bi svi mogli biti sigurni koliko ih taj dan košta struja. Spot cijena je za svaki sat u danu drugačija. A negdje oko 13 sati pojavi se cjenik za sljedeći dan. I to je to, za budućnost nakon tih 35 sati pojma nemaš koliko će te koštati da skuhaš ručak ili da se istuširaš. I vlada reče ovako, (spot cijena + porez) - 0,875 kr (onih 0,70 kr + porez koje ponavljaju ko papagaji) x 0,9 (ovo 0,9 znači 90%, a u ljetnom periodu je 80%).Dakle spot cijena se umanji za 0,875 kr i od toga se uzme 90%. Ljeti 80%.

E sad, ovako na prvu to izgleda da se ne može izračunati. Pa otprilike i je tako, jer ne davaju oni tu pomoć za svaki pojedini sat posebno. A jok! Oni uzmu dnevni prosjek i onda na kraju mjeseca uzmu mjesečni prosjek iz svih tih prosjeka. Naravno struja je skuplja po danu kad je većina koristi, pa je i pomoć samim time umanjena. Do kraja mjeseca nitko ne zna koliko će stvarno biti ta pomoć od države. A to ustvari nije nikakva pomoć od države, nego samo onaj ogromni porez kojim je opterećen svaki Norvežanin, djelimično ide nazad. Ali to je već preduboko da raja shvati.

Sad neki dan oko Božića ili na sam Božić, pročitam neku vijest kako će struja imati negativnu cijenu. Hæ?! Daj me nemoj farbat! S obzirom da u novom stanu plaćam struju, zainteresiralo me to. Iako! Moram naglasiti da u cijenu najma imam uključeno grijanje i toplu vodu, tako da ja potrošim 2-3 kW dnevno. Eto, crknite od ljubomore!

Računam - ne vjerujem. Računam opet - još manje vjerujem. Gledam ponovo - ma jok, ne može biti! Ali istina je, struja ima negativnu cijenu.

Kad sam ja vidio da je to tako, odmah sam izvukao svoj uljni radijator. U ovom stanu mi nije bio potreban do sad. Onaj pravi radijator sam zavrnuo i rekao mu da ode na godišnji do daljnjeg. Sad kad se zagrijale na višu temperaturu od uobičajenog i izdržljivog, povremeno otvorim prozor. Ne može se disati na ovoj vrućini. 'Ladno al' standard!

Da, reći ćete vi gle Balkanca, ne zna drugačije nego da iskorištava sistem. Pričajte vi šta hoćete, ali koliko čitam neki Norvežani se organizirali i daju susjedima da pune električne aute kod njih, jer tako zarađuju. A da ne spominjemo grijanje. Neki potroše po 100 i više kW dnevno kad struja ima negativnu cijenu. Stavljaju se uljni radijatori na terase i grije se dvorište. Ja sam mala maca za njih, uspijem potrošiti nekih 20 kW u prosjeku. Evo danas je cijeli dan negativna cijena i danas ću potrošiti sigurno malo više.

Raspištoljio bi se ja, ali ima još jedna vrsta naplate od ovih što posjeduju mrežu. Ima nivo vrhunca snage koliko korisnik povlači iz mreže. Prvi nivo je 0-2 kW, pa 2-5 kW, 5-10 kW... I ako pređem iz ovog prvog nivoa, ta viša cijena bi mi otprilike pojela zaradu. A i nije to neka zarada, bude do maksimalno nekih pola krune po kW. Ma bitno je da je džabe i da mogu koristiti koliko hoću.

Ovdje sam uselio prije mjesec dana i još nisam dobio niti jedan račun za struju. Na početku mjeseca struja je bila jako skupa i baš sam bio pažljiv sa potrošnjom. Upravo zbog te skupoće u početku i jeftinije struje sada, sad na kraju mjeseca se zna da će pomoć od države biti nešto iznad 2 krune po kilovatu. E tad sam se dosjetio!

Otvorio sam excel, zapravo google sheets (nije govno, pas se posr'o) i počeo malo sipati formule iz rukava. Ma jes, kako da ne, morao sam skoro sve tražiti na netu. Tko bi znao kako izvesti sve te kerefeke. Uglavnom, povlačim podatke o spot cijenama sa jednog sajta koji to objavljuje svakodnevno (kao i mnoge detalje oko struje) i napravio sam ono najbitnije. Iz dana u dan mogu vidjeti koliko će sigurno biti minimalna pomoć od države. To što meni piše da će oni dati, svaki sljedeći dan ide malo prema gore. U početku mjeseca puno, pa onda sve manje i manje, ali ide uvijek prema gore. Neće to puno značiti u prvih dvadesetak dana, ali pred kraj, ako se baš ponovi sličan scenario tako da je početak mjeseca skupa, a kraj jeftiniji, eto nama besplatne struje. Sve još nije skroz dovršeno, ali bit će. Recimo sad još nema mogućnosti da se uračuna dodatak (påslag) koji preprodavači struje (magle) stavljaju na spot cijenu. Moj diler to ne naplaćuje pa mi trenutno nije bitno u formulama. Proračun je i dalje u proizvodnji i bit će sigurno nekih promjena. Eto, ja danas znam da će njihova pomoć sigurno biti iznad 2,19 kr.

Da se vratim još malo na negodovanje ljudi. Norveška ima 99% čistu hidro energiju. Hidroelektrane su doslovno posvuda razbacane. Ima dosta velikih, a ovih manjih od par megavata na svakom ćošku. Samim time struja se dobrim dijelom koristi za grijanje i kuhanje. Uz to, zadnje desetljeće je obilježeno masovnom prodajom električnih auta u Norveškoj. Uz razne beneficije bilo je isplativo i puniti te aute sa relativno jeftinom strujom.
Sada jedna od najbogatijih zemalja svijeta prisiljava svoje stanovnike da maksimalno štede na grijanju. Tko god može, maksimalno se grije na drva, čak i kuhaju na tim pećima ako je moguće! Mnogi su snizili temperaturu u kućama i smrzavaju se. Jednostavno, došlo je do toga da mnogi ozbiljno prate cijenu struje i moraju odlučiti da li će se danas grijati ili kuhati. Ponekad, samo ponekad ispadne da mogu i jedno i drugi, a pritom im se još račun za struju smanjuje. Ovo je skroz ludo i teško je povjerovati, ali tako je.

I za one koji su čitali do kraja, evo mogućnosti da bace oko na taj moj izračun. Informacije vrijede za zonu NO5 (Vest), 0 øre påslag, 50/44 øre nettleie.