16. 11. 2018.

Ajde da nešto i poskupi



Samo dan nakon što sam zloslutno napisao kako ćemo kroz vožnju automobila platiti pojeftinjenje autobusa, stigao mi je mail koji kaže kako će nam cestarine poskupjeti za dva tjedna.

Nešto sam načuo kako će se ukrupniti firme koje naplaćuju cestarine. Bilo je to krajnje kretenski riješeno (ko fol slučajno) na način da jedna firma "kontrolira" tek jedno ili par naplatnih mjesta. I tako jedno sto firmi. Da bi se ostvario popust na naplatu trebalo je naručiti "kutijicu" (poznatije u Hrvatskoj kao ENC) i postaviti ju u auto, te uplatiti određeni iznos na prepaid račun. Ovisno o željenom popustu (30%, 40%, 50%) bilo je potrebno uplatiti razne iznose. Naravno, za veći popust potrebna je veća cifra. Za 50% popusta trebalo je uplatiti 3700 i nešto kruna.
Moguće je bilo povezati i druge firme na istu "kutijicu" i naravno, uplatiti i tamo cifru na prepaid račun. I tako se to gomila.

Ovim grupiranjem u kako mi se čini samo šest firmi za cijelu Norvešku, nadao sam se da će biti moguće jednim prepaid računom koristiti više naplatnih mjesta. I bit će tako, ali uz jednu malu caku. Jedini mogući popust je 20%.

A što se samih naplata tiče, nije to kao kod nas. Ono kod nas, ako možeš platiti ideš na autoput, platiš i stigneš duplo brže gdje si naumio. A ne! U Norveškoj oni probuše neki tunel, rekonstruiraju neko križanje, sagrade most... To košta toliko i toliko milijardi. E sad ćemo mi lijepo nakačiti naplatu, pa dok se ovi radovi ne otplate. Pred kraj otplate smislit ćemo neke dodatne radove tako da ne ukidamo naplatu. Pažljivo ćemo odabrati mjesto naplate tako da je ili nemoguće izbjeći ju ili pak ako postoji neka okolna cestica neisplativa je jer samom kilometražom košta više nego ova naplata.

Ako nemaš "kutijicu", ništa ne brini. Uslikat ćemo tvoj auto prilikom svakog prolaska i kad se nakupi neka cifra mi šaljemo račun.  Znamo mi da želiš solidarno plaćati kao i svi ostali.

Mijenjam Audi A6 za konja!